Gerovital reîntinerește prin Farmec
Florin Dumitrescu

La fel cum românii caută cu fascinaţie leacuri şi remedii orientale; tot aşa, pentru occidentali, România şi împrejurimile constituiau într- vreme acel Orient misterios şi plin de înţelepciune, care îi îmbia la explorări și descoperiri. Într-adevăr există cîteva leacuri legendare ale Estului care, decenii de-a rîndul, în plin „război rece”, i-au atras pe occidentali ca spre un tainic Eldorado. Tot felul de pomezi şi poţiuni secrete, de negăsit în farmaciile dichisite ale Apusului, au format obiectul unor exporturi mai mult sau mai puţin oficiale, al unui „mic mare” trafic, prin dosul Cortinei de Fier, tolerat, chiar încurajat de autorităţi. 

Ungurii, de pildă, puseseră la punct o cremă anti-calviţie despre care se spunea că dă rezultate absolut sigure. Sovieticii se lăudau cu alifiile lor din venin de viperă şi efectele lor benefice în tot felul de afecţiuni ale articulațiilor. Iar bulgarii au știut să-și marketizeze uleiul de trandafiri ca un veritabil panaceu. Ei bine, lupta cu efectele nedorite ale vîrstei ne-a revenit nouă, românilor.


Dr. Ana Aslan (1897-1988) era deja o personalitate în lumea românească în 1952, atunci cînd pune la punct formula Gerovitalului, doctoria care învinge bătrîneţea. Fusese în tinerețe una dintre primele militante feministe de la noi. Peste ani, ca medic, avea să se dedice luptei cu îmbătrînirea, temă care avea să acapareze interesul global în secolul următor. Atracţia exercitată de opera vizionarei Ana Aslan asupra asupra lumii întregi poartă un nume: Gerovital, brandul-miracol care, decenii de-a rîndul, a dat specificitate României în domeniul farmaceutic, cosmetic şi turistic. 


La baza preparării Gerovitalului H3 stă novocaina (denumită ştiinţific procaină), folosită de obicei ca anestezic. Ideea folosirii novocainei îi este dată doctoriţei Aslan de experienţa nemijlocită a tratării bolnavilor: e contextul în care verifică efectul substanţei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vîrstă. Perfecţionările ulterioare au mers împreună cu diersificarea gamei. Alături de Gerovital H3, au apărut în timp Gerovital Plant şi Aslavital. Alături de medicament, au apărut cosmeticele, într-o gamă tot mai variată. 



Cu Gerovital s-au tratat deopotrivă De Gaulle, J.F. Kennedy, Hruşciov, Adenauer, Tito, Mao, Indira Ghandi, Ho Şi Min, soţii Marcos (Filipine) şi, evident, soţii Ceauşescu. Clinica doctoriţei Aslan i-a găzduit şi pe Dalì, Chaplin, Marlene Dietrich şi Kirk Douglas: toţi oameni despre care se spunea că “se ţin bine”...


Pentru Gerovital, problemele apar după încheierea războiului rece. Autorităţile americane interzic medicamentul Gerovital ca atare, dar îl tolerează sub încadrarea de “supliment nutritiv”. În schimb, UE îngrădeşte uzul în cosmetică a novocainei, considerată alergenă (interzicînd practic unele produse din gamă). 


Sub aceste presiuni externe se iscă, în jurul lui 2000, litigiul dintre producătorii Farmec din Cluj si Gerovital Cosmetics din Bucureşti (fostul Miraj). Bucureştenilor li se cere să scoată numele Gerovital din titulatura corporaţiei, neavînd monopol asupra brandului. Pretenţia vine din partea clujenilor, autorizaţi prin brevet să producă doar sortimente Gerovital pe bază de novocaină; dar constrînşi de normele UE să o substituie cu alt ingredient… A fost de ajuns ca să li se impute încălcarea patentului - de către bucureşteni, cei care produc altă gamă, pe bază de novocaină şi derivate de hidroliză (formulă acceptată de UE). Ana Aslan nici nu ar fi bănuit, în vremea planificării centralizate, ce război fratricid se va duce de către legatarii săi. 


E o poveste ciudată despre cum un brand poate înflori sub comunism şi poate fi sufocat în capitalism. Dar este și o poveste tipică pentru modul în care centralele industriale ale comunismului, o dată privatizate în entități cu acționariate diferite, își caută drumul individualizat și poziționarea într-o piață globală tot mai competitivă.


Happy end. În ultimul deceniu, brandul Gerovital, intrat în portofoliul producătorului clujean Farmec, a beneficiat de o relansare care l-a plasat definitiv printre preferințele durabile ale publicului autohton.

Credit foto: www.farmec.ro


 

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: