Istoria de 50 de ani a marcii Arctic, cel mai cunoscut brand românesc de electrocasnice

Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.

Unul dintre lucrurile mai puțin cunoscute despre istoria Arctic este faptul că decizia de înființare a fabricii a fost luată imediat după vizita lui Charles de Gaulle în România. În această primă etapă a existenței brandului, aproape fiecare familie de români s-a bucurat de prezența în casă a unui frigider marca Arctic. În anii ’80, mai mult de 80% din producția de frigidere mergea la export în țările occidentale.


Până în 1990, Arctic deținea peste 90% din piața românească de frigidere. Anii 90 înseamnă începutul unei noi pagini în istoria companiei. Preluarea pachetului majoritar de acțiuni de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, alături de Groupe Societe Generale, lasă loc demarărării unui masiv proces de retehnologizare și modernizare.


În 1994, Arctic a aderat la Protocolul de la Montreal și a devenit primul producător est-european care a eliminat din procesul de producție freonul, o substanță folosită pentru răcire, dar periculoasă pentru organismul uman. În anul 2000 este demarat procesul de revigorare a imaginii mărcii Arctic, iar în cadrul companiei survin modificări la nivelul strategiei de business. Arctic trece din faza de companie orientată spre producție către orientarea spre piață și consumator, oferind cea mai mare garanție de pe piață a produselor – 3 ani.

Anul 2002 reprezintă un moment important în istoria Arctic. Societatea este achiziționată de compania Arçelik, unul dintre cei mai importanți jucători ai pieței de electrocasnice din Europa. În numai câțiva ani capacitatea anuală de producție a fabricii de la Găești se triplează, de la 400.000 de unități anual, la 1,4 milioane de unități.


Din 2004 se adoptă un nou sistem de management al producției. Sistemul de inspirație japoneză, Total Productive Maintanenace (TMP), a fost implementat cu sprijinului consultantului Takashi Koizumi și al specialiștilor japonezi. Conceptul acestui sistem este „Zero Pierderi”, mecanismul permițând monitorizarea permanentă a producției și a eficienței angajaților, ceea ce duce la gestionarea atentă a costurilor. Odată cu creșterea capacității de producție, portofoliul de produse Arctic se diversifică. În afară de frigidere, sub brandul Arctic încep să se comercializeze și mașini de spălat rufe, aragazuri, hote și electrocasnice incorporabile.


Între 2016-2017 are loc un proces complex de rebranding, prin care se trece la o repoziționare strategică a brand-ului, ce culminează cu introducerea unui nou logo, slogan și manual de brand, lansând o nouă platformă de comunicare menită să ilustreze relația emoțională dintre brand și consumatori.


În 2018 Arctic continua procesul de repoziționare prin intermediul unor noi execuții în cadrul platformei de comunicare „Știm familiile de români din interior". Pentru a reitera longevitatea companiei în piața produselor electrocasnice din România, Arctic a inițiat o colaborare cu Discovery Romania pentru a realiza un video de prezentare „How it’s made" din cadrul fabricii de la Găești. În anul 2019 Arctic inaugurează fabrica de mașini de spălat de la Ulmi. Fabrica Arctic de la Ulmi a fost inclusă de Forumul Economic Mondial în Lighthouse Network, o comunitate selectă și restrânsă de unități industrial care aplică exemplar tehnologiile celei de-a 4-a Revoluții industriale, care presupune ca mașinile, utilajele, senzorii și oamenii să fie conectați și să comunice via internet. Agregarea datelor digitale permite creșterea semnificativă a productivității și a calității producției.

Din rețeaua Lighthouse Network fac parte celebrități industriale ca fabrica de echipamente 5G Nokia din Oulu – Finlanda, uzina Groupe Renault din Cléon – Franța sau uzina BMW Group din Regensburg – Germania. Noua fabrică Arctic de la Ulmi este singura fabrică din România certificate LEED Platinum, o recunoaștere a meritelor din domeniul producției sustenabile.


Arctic este în prezent una dintre cele mai puternice companii din România, și în același timp unul dintre cei mai importanți angajatori și exportatori ai României. Cu aproximativ 4.300 de angajați, compania exportă 79% din producția totală în peste 78 de țări. În prezent, compania deține cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găești producând până în prezent peste 36 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, deține și singura fabrică Industry 4.0 din România și una din puținele din Europa, fabrica din Ulmi, Dâmbovița, având o capacitate de producție de 2.2 milioane de unități pe an la finalizarea investitiei. În 2020, Arctic a sărbătorit 5 decenii de prezență constantă în viața românilor.


Credit foto: www.arctic.ro

                      Colecția Florian Ciobanu // Reclame Vechi Românești


 

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
De către Florin Dumitrescu 17 Sep, 2021
La începutul anilor ’90, duelul publicitar dintre Pepsi şi Coca-Cola ne-a fost importat pe ecrane şi panouri fără mari eforturi de adaptare la specificul românesc. Ani de-a rândul ni s-a spus că Pepsi este “the choice of a new generation” (uneori chiar fără efortul traducerii), adică un brand tineresc, proaspăt şi îndrăzneţ. În schimb, Coca-Cola ne era ipostaziată ca „always Coca-Cola” șo „the real thing”, făcând adică parte dintre elementele constitutive ale universului, alături de stele care “will always shine” şi păsări care “will always sing”. Cu alte cuvinte, un brand clasic, istoric, cu anvergură de lider. Era poziţionarea globală din acea vreme, cu care cei doi mari salepgii multinaţionali păreau să se fi împăcat, ca într-un armistițiu. Deschiderea unui front nou, pe pieţele emergente ale Europei de Est, nu părea să-i intereseze.
Mai multe articole
Share by: