Program conferințe din cadrul proiectului Made in RO: 100 ani de branding românesc
Muzeul Publicitatii

I. After ’89: branduri de ieri și de azi




AWE. Adaptive Work Environment, parterul Palatului Universul – 25 octombrie 2018, ora 19.00

Despre subiectul conferinței: Primul eveniment discursiv din seria celor 3 organizate în cadrul proiectului Made În RO: 100 de ani de branding românesc readuce în prim-plan o retrospectivă a brandurilor de larg consum, venite din interbelic sau din comunism, care au supraviețuit într-o formă sau alta ori s-au adaptat cerințelor societății capitaliste. Reinventarea mărcilor de tradiție românești, acomodarea cu un “nou” public și o retorică diferită. Despre rezistență și rebranding.

Moderator: Florin Dumitrescu, publicitar, autor și antropolog

Invitați: Sorin Psatta, Integrated Communication Director BBDO România // Șerban Alexandrescu, Co-fondator Headvertising // Sorin Trâncă, Managing Partner Friends\TBWA

Talking points orientative:

  •  Primele reclame capitaliste după Decembrie ’89, ce vindeau, ce își doreau clienții? Amintiri de la primele brief-uri şi execuţii de reclame şi campanii.
  •  Despre reinceputurile publicităţii şi lipsurile perioadei. De la reclama de 100 de dolari la cea de 100.000 de euro. Care erau cel mai bine vândute produse în raport cu reclamele?
  • Produsele Epocii de Aur care au supravieţuit în capitalism, cum s-a întâmplat acest lucru? Reinventarea mărcilor de tradiţie româneşti, acomodarea cu un “nou” public şi o retorică diferită. Despre rezistenţa și rebranding.
  •  Intrarea pe piaţă a brandurilor străine în raport cu dispariţia brandurilor comuniste.
  •  Ce vrea publicul în capitalism? Cum a fost modelat stilul de viaţă al romanilor de publicitarii pionieri de după ’89? Despre responsabilitatea creatorilor de audio-vizual în raport cu publicul: consumerismul exagerat
  •  Revenirea în trend a retoricii publicitare comuniste.

II. Fondatorii antreprenoriatului românesc- oamenii din spatele brandurilor



Locație: București, 26 octombrie, ora 19.00, AWE Adaptive Work Environment

Subiect: O trecere în revistă a celor mai importante sau interesante aspecte din istoria antreprenoriatului românesc (despre personajele din spatele afacerilor), mai ales cel de la începutul secolului și felul în care au apărut, s-au dezvoltat sau au dispărut unele dintre brandurile și mărcile românești cele mai cunoscute.

Prezentare susținută deDumitru Lăcătușu, istoric, Centrul de Consultanță Istorică, și Florian Ciobanu, curator și colecționar „Reclame Vechi Româneşti 1840-1995“.

III. The Cluj Story: lecții de branding sau despre cum se construiește credibil brandul unui oraș




12 noiembrie 2018, ora 17.00, Casino – Centrul e Cultură urbană Cluj-Napoca 

Cel de-al treilea eveniment discursiv din seria celor 3 organizate în cadrul proiectului Made In RO: 100 de ani de branding românesc readuce în prim-plan poveștile de succes ale diferitelor grupuri de inițiativa locală din Cluj-Napoca, care au reușit, prin diverse acțiuni, proiecte și campanii publice și private să transforme orașul într-un brand la nivel local, dar și național, într-un pol regional de dezvoltare, făcându-l mai atractiv pentru turism și investitii private.

Invitați:

Moderator– Viorel Nistor, jurnalist, lector Departamentul Jurnalism al Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Dan Clinci, arhitect și Președinte Urbannect, inițiator al proiectului „Orașul Acasă”

Norbert Petrovici, sociolog, conferențiar universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență socială din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”

Stelian Brad, Președinte Cluj IT Cluster, Prof. dr. ing. în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca

Key talking points propuse

  • The Cluj story – Ce atrage? Cum a ajuns orașul să aibă cea mai mare dezvoltare din ultimii ani, fiind ales de foarte multe companii pentru investiții, dar și găzduind mulți antreprenori de succes. Este un oras dinamic pentru mai multe sectoare de business, este orașul smart care este în fruntea tării, are același PIB per capita ca Bucureștiul și, nu în ultimul rând, are unul dintre cele mai dezvoltate medii academice din țară.
  • Imaginea Orașului – cum se trăiește și cum se vede orașul, cum îl percep clujenii versus cum îl văd străinii, turiștii, oameni din alte orașe sau alte țări proaspăt mutați în Cluj. Ipostaze surprinse ale vieții acestuia. Mit și realitate.
  • Despre inițiative comunitare care revigorează cultural și urban anumite cartiere ale orașului, ce înseamnă de fapt “cultura de cartier”? Despre spațiile alternative centrului
  • Ce plus-valoare aduc pe piaţa locală hub-urile, acceleratoarele de afaceri şi incubatoarele de antreprenoriat?
  • Programe de reintegrare a spațiilor inerte ale orașului prin animarea acestora cu activități culturale și comunitare
  • Politicile culturale noi, benefice orașului


Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: