Începe a treia ediție Made in RO: muzeu pop-up de publicitate și branduri românești, 3-18 noiembrie, la Galeria Senat (Combinatul Fondului Plastic)
Muzeul Publicitatii
Va fi o ediție aniversară, care aduce un omagiu mărcilor și reclamelor autohtone ce au făcut istorie, fie că au rezistat testului timpului și s-au reinventat, fie au dispărut

Peste doar câteva zile va debuta a treia ediție a Made in RO: muzeu pop-up de publicitate și branduri românești, care va avea loc între 3-18 noiembrie, cu principala destinație la Galeria Senat (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29, sector 1), un spațiu industrial reconvertit creativ pentru scena culturală din București. Vă invităm să descoperiți ce era de bonton pe vremuri, explorând în premieră peste 2500 de exponate care reprezintă povestea unor branduri celebre din viața cotidiană. Expoziția muzeului itinerant va putea fi vizitată zilnic, în perioada amintită, între orele 12:00 și 20:00, cu intrarea gratuită, cu respectarea restricțiilor impuse de pandemia Covid-19.  


Veți putea descoperi cum a apărut publicitatea ca activitate în România, ce cumpărau și consumau sau aveau prin locuințe românii în trecut, dar și poveștile din spatele reclamelor și brandurilor naționale de altădată, marcând astfel continuarea eforturilor de a crea primul muzeu de publicitate și branduri românești, într-un tur al amintirilor, un proiect inițiat și organizat de Asociația ESCU, începând cu 2018, în continuarea misiunii de a înființa un muzeu permanent dedicat expunerii, documentării și digitizării elementelor patrimoniale legate de mărcile românești și de creațiile publicitare din ultimii 150 de ani.

Muzeul Made in RO va avea loc într-un spațiu neconvențional, ce va aduce sub același acoperiș o expoziție principală prezentată ca o călătorie în timp, ce își va introduce vizitatorii într-o adevărată istorie vizuală a publicității românești și a mărcilor autohtone, cuprinsă în obiecte autentice de memorabilia și artefacte ale brandurilor iconice, ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, ziare și reviste cu reclame, produse casnice de larg consum, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, produse alimentare, clipuri TV, reclame din arhive, dar și de propagandă politică din alte vremuri trecute.  

Selecția de lucrări de artă publicitară și obiecte va cuprinde piese autentice din patru perioade de timp distincte: antebelic, interbelic, perioada comunistă și întoarcerea la capitalismul din perioada contemporană – conţinând atât printuri (afişe, ziare, reviste), cât şi obiecte reprezentative pentru designul industrial de produse de larg consum, în decoruri autentice de epocă.

Programul Made in RO deține și o componentă educativă complexă pentru pasionații de arte vizuale, design, modă, publicitate, istoria media, personalități și practicieni din domeniul comunicării, dar și publicul larg, nostalgic sau simplu amator al mărcilor naționale.

– Conferințele vor fi fi transmise live online pe pagina de facebook a muzeului – https://www.facebook.com/muzeulpublicitatii/, iar printre tematici amintim de:

Reclama Made in RO într-un tunel al timpului: campanii publicitare românești de Golden Drum, dar și de Zmeura de Aur. 9 noiembrie, ora 10.00
Umor și nostalgie în publicitatea românească: studii de caz pe branduri noi și branduri mai vechi construite ca imagine pe perspectiva trecutului sau pe haz de necaz. 10 noiembrie, ora 10.00
– Programul Made in RO va contura, de asemenea, primul muzeu virtual de publicitate și branduri românești, care reprezintă o cronică digitală a memoriei economiei României în care vom promova identitatea culturală și istorică a industriilor creative prin articole, analize, fotografii de arhivă, fragmente din presa din țară, dar mai ales prin digitizarea unei părți din colecțiile expuse din expoziție pe website-ul dedicat proiectului http://www.muzeulpublicitatii.ro.  

“Ediția din acest an a stat, ca mai toate proiectele derulate în domeniul cultural, sub semnul apăsător al întrebării, însă am înaintat curajoși să apucăm acest vis nebun de a vedea încă o ediție a muzeului nostru pe picioare, care cuprinde micile și aparent neînsemnatele obiecte mundane, ce fac parte din istoria economică și creativă a României, dar și din intimitatea ei, cu tot ce ține de preferințele de consum, de mentalități, lifestyle și mituri sociale. Nu există în momentul de față o altă posibilitate să descoperiți o colecție-cabinet de curiozități mai complexă și documentată, care cuprinde, sub aceeași pălărie, “anunciuri” venite din alte timpuri, alături de o expunere de mărci naționale mai vechi și mai noi: șoșoni Mociornița, ateliere de croitorie și încălțăminte interbelice, motoretele Victoria, Carpați sau Mobra, apoi binecunoscutul Guban, ciorapi Adesgo, pastele de dinți Cristal și Kalodont, locomotivele Malaxa, Loteria Română, CEC, uleiul Luboil-Unirea, Revistele Realitatea Ilustrată, Dimineața și a Oficiului Național de Turism, țigaretele Carpați, săpunurile Pisica și Cheia, lămpile Tungsram M.R., cosmeticele Farmec, primele sticle de Pepsi-Cola sigilate, fabrica de telefoane Standard, oțetul Podgoreanu, PECO, CI-CO, vopseaua de păr Cromoplatin, Dacia, biscuiții Eugenia, ciocolățica Mirela și ROM, mașinăriile de gătit Aragaz, ARO, aspiratorul Ideal, Danubiana, Electronica și Tehnoton Iași, ceasul Optimef, Pegas, Supco, magazinele Unirea și Victoria, Brifcor, apoi Connex, care a anunțat sosirea capitalismului și multe altele, pe scurt, exponatele ies din casele oamenilor și ajung piese de muzeu”– declară Andreea Dănescu, Președinte Asociația ESCU.

– Mai multe informații interesante despre programul complet al evenimentului se regăsesc pe website-ul oficial al muzeului – https://muzeulpublicitatii.ro/, precum și pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/muzeulpublicitatii/.

– Adresa Galeriei Senat din cadrul Combinatului Fondului Plastic este – Str. Băiculești, nr. 29, sector 1.

Informații de organizare importante în contextul pandemiei Covid-19:

  • Evenimentul va fi organizat ținând cont de distanțarea socială și de toate regulile și recomandările valabile în prezent, pentru a garanta siguranța publicului. Este redus numărul de persoane ce poate intra în expoziția muzeului în același timp, cât și timpul de vizitare la 1h, existând fluxuri și trafic atent gândite și controlate.
  • Toți vizitatorii sunt invitați să se dezinfecteze pe mâini la intrarea în expoziție și vor fi admiși doar vizitatorii care, după termometrizarea noncontact, au o temperatură sub 37.3 și doar în condițiile purtării de mască de protecție, care va trebui să acopere gura și nasul pe toată durata vizitei.
  • Expozițiile pot fi vizitate între 3-18 noiembrie, în intervalul 12:00-20:00, iar în weekend între orele 12:00-21:00.
  • Alegerea spațiului a ținut cont de contextul actual, ansamblul de clădiri din cadrul Combinatului Fondului Plastic asigurând o suprafață mare de spații interioare și condiții de distanțare socială.
***

Colecții principale și colecționari:

Colecții și colecționari principali: Florian Ciobanu // Reclame Vechi Românești 1840-1995, Cristian și Mihai Dumitru // Asociația Muzeul Jucăriilor, Alexandru Stoian // Asociația Cultural-Educativă pentru Protejarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric “Suntem România” // Val Iacob // Muzeul Parfumului powered by Beautik Haute Parfumerie

Made in Ro: muzeu de publicitate și branduri românești este un proiect:

Inițiat și organizat de: Asociația Escu

În parteneriat și cu găzduirea: Galeria Senat

Co-finanțat de: AFCN

Sponsori principali: Mega Mall, LIDL România

Sponsori și parteneri: Farmec, Arctic, Pepsi

Comunicat de: Line Agency

Parteneri media ai evenimentului: Radio Guerrilla, PRO TV, IQads, The Institute, Pagina de Media, Alist Magazine, Modernism.ro, Știri ONG, Romania Pozitivă.

Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: