Colecții și colecționari

1. Florian Ciobanu // Reclame Vechi Românești 1840-1995

Materialele publicitare, toate numai în format original și autentic, cuprinse în acest catalog și în cadrul expoziției, fac parte din colecția privată a lui Florian Ciobanu, denumită „Reclame Vechi Româneşti 1840- 1995“. El este fost publicitar, un iubitor avid al industriei, care documentează și strange aceste elemente de peste 25 de ani, ca un veritabil arheolog, organizând numeroase expoziții în țară și fiind și protagonistul proiectului Made in RO: 100 ani de branding românesc, organizat de Asociația ESCU în 2018. În cazul său, această pasiune transcende nostalgia și este mai degrabă un demers empatic de a reda publicului din țară o parte din brandurile și mărcile naționale uitate și dispărute prin imaginile, sloganurile și mesajele lor, dar și de a le găsi o casă doar a lor, celor peste 35.000 de exemplare de reclame.

Cum și el povestește – „colecţia mea de reclame este o formă vizibilă de a împărtăşi valorile trecutului nostru publicului de astăzi dar, mai ales, tinerilor. Aceste expoziţii se vor a fi scurte introspecţii în istoria ilustrată a publicităţii româneşti. Mi-am urmat pasiunea şi cu puţin noroc şi misiunea colecţiei. Un muzeu destinat lor, un spaţiu în care să se recreeze atmosfera perioadelor respective în care să regăsim inclusive produse, ambalaje sau diverse obiecte folosite în campanii. Noi nu suntem nemuritori, dar reclamele pot deveni.“

2. Cristian și Mihai Dumitru // Asociația Muzeul Jucăriilor

ASOCIAŢIA MUZEUL JUCĂRIILOR a fost creată la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi păstrători, încă din anii ’60, ai propriilor jucării care, pe parcursul a patru decenii au strâns şi au colecţionat nenumărate jucării aparţinând diferitelor generaţii. La Muzeul Jucăriilor încercăm să adunăm jucăriile pe care le-au avut copiii din România în ultimii o sută de ani, fiind fabricate atât în țară, cât şi în alte părți între anii 1930-1980. În cea mai mare parte jucăriile au fost achiziţionate din România în ultimii 40 de ani şi probabil vor trezi amintiri plăcute în rândul părinţilor. Până la găsirea unui sediu permanent pentru expunerea colecțiilor Muzeul Jucăriilor am început prezentarea acestui proiect în cadrul unor expoziții temporare în toată țara. Fiecare jucărie are o poveste a ei, fiecare jucărie a fost martora unei emoţii, a unei lacrimi sau a unui vis împlinit. Unele jucării s-au ascuns în sacul lui Moş Crăciun sau al lui Moş Gerilă, altele au stat cuminţi în cizmuliţele cremuite din holul casei. Unele au fost cumpărate cu ultimul bănuţ scuturat din portofel, altele au stat radioase in vitrinele magazinelor de lux sau pe tarabele reci ale pieţelor, unele au ascultat, poate, muzica veselă din bâlciuri, dar toate, absolut toate jucăriile noastre au fost martorele unui zâmbet.

ASOCIAŢIA MUZEUL JUCĂRIILOR doreşte realizarea unui muzeu virtual al jucăriilor în care fiecare “păstrător” al unui prieten drag al copilăriei poate să-l expună alături de o mică poveste.

3. Eduard Péter // Berceni Museum – Cartierul Copilăriei Noastre

Cartierul din România care strânge zeci de mii de like-uri pe Facebook. Va avea în curând propriul muzeu. Un tânăr a strâns pe Facebook o comunitate cât un cartier. Eduard Péter a ţinut să adune laolaltă oameni care au copilărit, ca el, în faimosul Berceni. Eduard este un bucureştean născut, crescut şi trăit în faimosul cartier al Capitalei, care a creat o comunitate virtuală pe Facebook intitulată „Berceni, cartierul copilăriei mele“, care a strâns peste 65.000 de like-uri. Pornind de la îndemnul lui Eduard, oamenii care îndrăgesc Berceniul postează aici imagini vechi şi actuale, cu obiecte, jocuri şi alte lucruri din comunism care le-au marcat anii de început. „Amintirile copilăriei, asta au găsit aici oamenii. Sunt legat ombilical de acest cartier. Iar decizia de a face ceva pentru Berceni a venit cumva firesc. Cartierul nu avea o identitate, era nevoie de o comunitate care să se construiască în jurul acestui nume.”

El a început întâi să colecţioneze diferite obiecte de pe vremea comunismului care să-i aducă aminte de copilărie. „Căutam aceste amintiri din copilărie. Şi cum le căutam: printre cunoscuţi, în casele lor, şi pe internet. Şi am început să le adun. Azi primeam un bibelou, mâine cumpărăm un televizor Diamant, şi tot aşa. Până am reuşit să adun o mulţime de lucruri care au toate legătură cu copilăria noastră.”

4. Alexandru Stoian // Asociația Cultural-Educativă pentru Protejarea Patrimoniului Tehnic, Științific și Istoric

Alexandru Stoian este un pasionat avid al industriei electronice și tehnice românești, deținând o colecţie impresionantă de peste 500 de aparate electronice fabricate atât în România, cât și în afară, dorindu-și să construiască un muzeu de sine stătător cu tema “Industria electronică românească”. Colecţia sa conţine radiouri, telefoane, calculatoare de birou şi de buzunar, home-computere, televizoare, staţii de emisie-recepţie, pick-up-uri, magnetofoane, casetofoane şi chiar mixere audio, cărţi de service, documente de provenienţă, cărţi tehnice și manuale de electronică şi electrotehnica şi multe altele. Consideră că România are cu ce să se mândrească ca producător în acest domeniu şi că industria autohtonă ar trebui promovată mult mai intens, iar toate generaţiile merită să cunoască aparatura Made în RO.