Muzeu temporar de publicitate și branduri românești Made in RO 2019: sinteza unui veac de creativitate
Muzeul Publicității

#MadeInRO a fost viziunea Asociației ESCU de a oferi publicului o retrospectivă ilustrată din ultimii 150 de ani asupra publicității și a mărcilor naționale printrr-un proiect – manifest unic pe scena culturală din țară.


Proiectul a avut loc în perioada 8-24 noiembrie 2019, la ARCUB, iar paleta de activități din cadrul acestuia s-a bucurat de atenția unui public participant de peste 8.500 persoane care au vizitat la cel puțin una dintre componentele proiectului, iar multiple canale media au realizat reportaje audio-video despre ineditul proiectului. La începutul proiectului am lansat și catalogul cu reclame românești, atât în mediul online cât și offline. în versiunea print (@copyright).


Catalogul expoziției este disponibil aici: 

ALBUM_MadeinRO_WEB

Activități principale desfășurate: 

  • 1 EXPOZIȚIA PRINCIPALĂ de elemente publicitare “MADE IN RO: Muzeu temporar al publicității și brandurilor românești “, curatoriată din colecții private, dar și printr-un call național de artefacte și produse publicitare.
  • 5 CONFERINȚE : publicitari, specialiști din comunicare din companii, mediul academic, artiști, jurnaliști etc. au discutat transformările radicale prin care au trecut industriile creative și brandurile de la începutul secolului până în prezent
  • 10 ATELIERE CREATIVE: incubator de idei și practici care au ilustrat ideile tinerilor despre modalitățile prin care se pot reinventa anumite branduri românești

Pe scurt, statisticile ediției: 

  1. Expoziția principală Made in RO: muzeu temporar de publicitate și branduri românești

Ambiția expoziției a fost să surprindă un fir istoric al reclamelor și mărcilor autohtone în
obiecte originale și autentice de memorabilia, ambalaje, afișe, materiale publicitare, propagandă, machete, care pot povesti despre evoluția bunurilor de larg consum, despre apariția și dezvoltarea industriilor creative în România.


Concept curatorial:

Expoziția a fost organizată într-o apariție cronologică a brandurilor și reclamelor, dar și pe elemente legate de tipologie (produse casnice, electronice și electrocasnice, îmbrăcăminte, cosmetice, produse alimentare etc.) în: (1) perioada antebelică și Primul Război Mondial, (2) perioada interbelică, (3) Al Doilea Război Mondial și perioada postbelică (4) comunismul, care coincide cu apariția celor mai populare branduri românești produse în masă, (5) După ‘89 și reînceputurile publicității românești, branduri autohtone care au reuşit să se reinventeze şi să supravieţuiască în capitalism, unele dintre ele devenind chiar “ambasadori” ai României.

Expoziția s-a realizat prin captarea unor colecții importante din România, lucru care s-a realizat printr-un apel național, s-au regăsit obiecte autentice de memorabilia și artefacte ale brandurilor iconice, ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, ziare și reviste cu reclame, produse casnice de larg consum, cosmetice, jucării, textile, electronice și electrocasnice, produse alimentare, clipuri TV cu reclame sau transmise la Radio, studii de caz pe campanii de promovare/agenții de publicitate premiate și antreprenori români, reclame din arhive și o mini-expoziție de reclame în premieră a celebrului ilustrator de benzi desenate, Puiu Manu. În plus, expoziția a fost completată de ecrane multimedia care vor difuza reclame TV și radio, studii de caz despre campanii publicitare de succes, dar și publicitate outdoor și de tip OOH.


2. Conferințe & brand talks cu invitați – specialiști și pionieri din industriile creative, publicitari, jurnaliști, reprezentanți instituționali, ai societății civile, mediul academic și universitar, artiști, sociologi și antropologi.

  • Să ne imaginăm viața fără publicitate. Exercițiu de expunere a rolului publicității în societate.


Intro: Publicitatea, fie că ne place, fie că nu, susține modul de viață pe care îl ducem acum. Mare parte din inovații s-au produs pentru că unele companii sau antreprenori și-au dorit să devină mai buni decât alții și să se poată promova ca atare. Publicitatea și comunicarea, în general, au dus la luptele constructive de idei între producători. Publicitate și brandurile spun ceva despre pulsaţiile economice ale unei țări în diverse etape ale sale. Sunt o parte din istoria intimă a societății de consum.



Invitați:

Dragoș Vasile, Producător al emisiunii Apropo TV, moderator

Veronica Savanciuc, Preşedinte şi CEO Lowe Group Romania

Șerban Alexandrescu, Fondator al agenției Headvertising

Robert Tiderle, Fondator Papaya Advertising

Lucian Georgescu, Fondator al agenției GAV

Vlad Tăușance, Asociat în agenția Argo / strateg în Fundația Friends For Friends

  • Oamenii nevăzuți ai reclamelor: graficianul și regizorul. Despre estetica publicității românești înainte de anii ’90, dar și după anii 2000


Invitați:

Marius Constantinescu, jurnalist și prezentator TVR – moderator

Puiu Manu, Grafician și realizator de benzi desenate

Alexandru Maftei, scenarist și regizor de reclame publicitare

Ciprian Isac, Cofondator Atelierul de Grafică și cooperator GraphicFront.ro

Mihai Tudoroiu, documentarist, specialist în marketing și comunicare


Intro: O retrospectivă a unui secol în care s-a prefigurat profilul unor graficieni și regizori cu o intuiție dincolo de șabloane care s-au implicat în aparatul de comunicare al mărcilor naționale. Despre inventarea formelor vizuale ale unor branduri românești cunoscute. Despre fonturi, litere, personaje, volumetrii care pot fi considerate “Made in RO”. Cum se umanizau vizual mărcile? Cum s-a putut “comunica” dincolo de sterilitatea de imagine din perioada comunistă? Grafica degenerată în propagandă. O regăsire a spiritului de joacă în reclamele anilor ’90 și 2000.


Made in RO: Muzeul Publicității și brandurilor românești

De către Andreea Danescu-Raicu 27 Apr, 2023
Mii de exponate introduc vizitatorii într-o călătorie nostalgică și plină de umor în ultimii 150 de ani de creație publicitară și mărci care au făcut istorie în viața cotidiană. - Expoziția poate fi vizitată zilnic în perioada 06 - 21 mai la ERA Shopping Park Oradea, între orele 10:00 și 22:00, cu intrarea gratuită-
De către Muzeul Publicitatii 21 Sep, 2021
Acest nou concept expozițional va surprinde o călătorie provocatoare și interactivă în intimitatea ultimei generații cu cheia la gât. Este un proiect inițiat de Asociația ESCU, cu un format itinerant, ce va avea loc în Iași (Iulius Mall, 8-17 octombrie), Cluj-Napoca (Iulius Mall, 22-31 octombrie), Timișoara (Iulius Town, 5-14 noiembrie) și Suceava (Iulius Mall, 19-28 noiembrie).
De către Muzeul Publicității 18 Sep, 2021
Ideea lui Emil Racoviță de a se organiza o instituție de stat a turismului se materializează în anul 1926 când se fondează (prin legea sanitară) Oficiul Național de Turism (ONT), încorporat în Ministerul Sănătății, cu sarcina de a coordona activitatea stațiunilor baleno-climaterice din țară, dar și ca organism privat de propagandă și dezvoltare a turismului. Acesta a fost transformat prin lege, în 1936, într-un organism de stat subordonat Ministerului de Interne, cu atribuții de îndrumare și control în domeniul turismului intern și internațional.
17 Sep, 2021
Televizoare, radioreceptoare, combine muzicale, diverse produse audio, monitoare şi alte echipamente electronice destinate industriei de tehnică de calcul, automatizări, utilizabile inclusiv în domeniul electronicii medicale. Sunt câteva din produsele realizate de Întreprinderea “Electronica” Bucureşti.
17 Sep, 2021
La drum cu Arici Pogonici și Piticot în căutarea anilor de inocență românești. Meşteşugarii şi industriaşii României interbelice nu au prevăzut sfârşitul fabricării jucăriilor autohtone atunci când au deschis fabricile şi atelierele. Confiscate de comunişti, au ajuns o adevărată industrie.
17 Sep, 2021
Povestea Arctic, liderul pieței românești de produse electrocasnice, începe în urmă cu aproape 50 de ani, în 1970, când la fabrica de la Găești erau produse primele frigidere, o parte însemnată a producției luând încă de atunci calea exportului. La fabrica de la Găești s-au produs primele frigidere cu compresor din România sub o licență franceză Thomson – Houdson – Hotchkiss – Brandt.
Mai multe articole
Share by: